Jídlo je lékem

Diskuse » Jídlo je lékem

Jarek Nám poslal(a) zprávu dne 15.3.2009 v 14:14 [85.132.142.254]

Jídlo lékem a lék jídlem – moudrost nejen antické Evropy “Jídlo lékem a lék jídlem” je moudrost našich dávných předků, jejíž správnost potvrzuje i současná věda. Ovšem to, co poznávají dnešní badatelé, už znaly naše babičky. Možná jen nevěděly, jak to funguje – neznaly vitamíny, minerály, enzymy, antioxidanty. My o nich něco víme a zbývá si jen uvědomit, že tato úžasná farmaka obsahuje náš každodenní jídelníček. Nestačí se však nacpat “čím více, tím lépe” (protože spíš tím hůře), aniž bychom se zamysleli nad tím, co jíme. Vždyť právě takto jsme si své zdraví ohrozili. Je ale možné vydat se stejnou cestou zpět. Na tuto pouť je dobré vybavit se vědomostmi, abychom zbytečně nebloudili. Co víme např. o antioxidantech? Z těch nejznámějších můžeme jmenovat vitamíny C a E, betakaroten, stopový prvek selen. Méně nám říkají názvy jako glutation, indoly, flavonoidy a jiná podivná slova. Glutation je látka účinná proti rakovině. Obsahují jej vodní melouny, grapefruity, pomeranče, jahody, květák, brokolice. Ale třeba také libová kotleta, vařená šunka, smažený řízek! Nejvyšší obsah vykazuje zelenina a ovoce čerstvé či mražené. Varem, konzervací a odšťavňováním se glutation ničí. Indoly – zabraňují rakovině prsu a tlustého střeva. Jejich zdrojem jsou křížaté rostliny – zelí, květák, kapusta (i růžičková), kedlubny, křen, ředkvičky. Při vaření se vyplavují do vody. Flavonoidy – chrání před rakovinou plic, tlustého střeva a konečníku, močových cest, ledvin, prostaty. Účinkují pozitivně na kvalitu cév. Jsou součástí barviv květů a plodů. Čím sytější barvy, tím větší množství účinných látek. Obsaženy jsou v citrusech, vinných hroznech, hlavně v modrých, jablkách, broskvích, mrkvi, zelených fazolích, ale také v kávě, čaji, i zeleném, a v koření jako fenykl, anýz, koriandr. Flavonoidy z květů ibišku obohacené o přírodní vitamín C obsahuje přípravek FLAVOCEL, který působí blahodárně na celou škálu potíží. Kvercetin (patří mezi flavonoidy) – je protirakovinný, protizánětlivý, antibakteriální, antivirový, antimykotický. Tlumí alergie tím, že snižuje hladinu histaminu. Působí proti trombóze, chrání před LDL cholesterolem. Hlavním zdrojem jsou červená a žlutá cibule, brokolice, tmavé hrozny. Tepelnou úpravou ani mrazením se neničí. Koenzym Q10 – má významnou funkci při detoxikaci LDL cholesterolu. Napomáhá obnově vitamínu E, chrání srdce. Nachází se v tučných rybách, lososech, sardinkách, makrelách, v arašídech, pistáciích, sójových bobech, vlašských ořechách, sezamu a v některých druzích masa. Vitamín E – snižuje riziko infarktu, anginy pectoris, srdečních arytmií, snižuje působení cholesterolu, pomáhá při nervových onemocněních, při neplodnosti. Zdrojem jsou rostlinné oleje, především z pšeničných klíčků, dále sójový, kukuřičný, slunečnicový. Rovněž jej obsahují mandle, sójové boby, slunečnicová semínka, lískové oříšky, kešu, paraořechy a arašídy. Betakaroten – je dobrou prevencí infarktu, mrtvice, rakoviny, hlavně rakoviny plic, žaludku, jícnu, tenkého střeva, dělohy a děložního krčku. Tmavě oranžová a tmavě zelená zelenina, jako mrkev, kapusta, špenát nebo dýně a také sušené meruňky jsou významným zdrojem této látky. Varem se neničí. Nemohu se nezmínit o česneku. Je to bohatý zdroj mnoha antioxidantů. Při nachlazení je nejúčinnější syrový, protinádorový vliv má také česnek syrový, ale i nakládaný. Varem se neničí jeho působení na kardiovaskulární systém. Silné antioxidační a mnohé další účinky má přípravek DRAGS IMUN, který je vhodný jak k vnitřnímu užití, tak k zevnímu ošetření. Silnější a dlouhodobější efekt než potraviny mají byliny. Ty ovšem vyžadují znalosti, neboť se jedná o drogy, a navíc je potřeba vytrvalosti a trpělivosti při přípravě a konzumaci čajů z nich. Kdo si v tomto směru nedůvěřuje, život mu určitě zjednoduší produkty Energy. Ivana Karpenková

Zdroj: http://www.energy.sk/cz/info/dettext_x5802x.asp

Přidání nové zprávy

*Jméno:
E-mail: [nepovinné]
Web: [nepovinné]
*Kontrolní kód: Opište: spam
*Text zprávy:

Počet zobrazení

483.

Copyright (c) 2009 - Edit